ARTIKLAR

Karlsten är fel ute om digitala mediers påverkan på unga
Av Louise Bergman
Göteborgs-Posten
27 juni 2024

Emanuel Karlsten ifrågasätter politikernas slutsats om sociala medier som boven i ökningen av ungas psykiska ohälsa (GP 18/6). Men internationell forskning visar att barn och unga mår sämre ju mer tid som tillbringas med sociala medier, skriver Louise Bergman i en replik.

Så kan barn till föräldrar med psykisk sjukdom må bättre
Av Louise Bergman
För Psykiatrin Halland
20 Januari 2024

Oro, ensamhet och skuldkänslor. Barn som har en förälder med psykisk ohälsa mår ofta sämre än barn som inte har en förälder som mår psykiskt dåligt. Hur kan dessa barn få stöd att må bättre?

Läs texten här:

Varför så tyst om vad kriminella ska lämna till?
Av Louise Bergman
1 December 2023

Politiker tävlar om åtgärder som syftar till att låsa in eller slänga ut. Men är det inte allas ansvar att människor ska få ett bättre liv?

Läs texten här:

Fyra råd till dig som känner oro för världsläget
Av Louise Bergman
För Psykiatrin Halland
31 augusti 2023

Förhöjt terrorhot, klimatkatastrofer, ekonomisk kris, virussjukdomar och krig i Ukraina… En ständig ström av negativa nyheter kan få hjärnan att gå på högvarv och stressen ökar. Psykologerna Tove Martinsson och Parmida Ghamari, Psykiatrin Halland, ger fyra konkreta råd hur du kan hantera din oro.

50 000 band spelade på CBGB – nu firar klubben 50 år
Av Louise Bergman
27 augusti 2023

Klubben CBGB i New York har blivit en symbol för hur en liten plats kan lämna en stor påverkan på samhället. För 50 år sedan öppnade barägaren Hilly Kristal dörren till något han själv inte förstod och lät artister som The Ramones, Blondie, Talking Heads, Patti Smith och Iggy Pop pröva sina vingar. Klubben stängde 2006 och då hade Kristal upplåtit sin scen till ofattbara 50 000 band. 

Läs texten här:

MEDMÄNSKLIGHET BEHÖVER LEVAS I PRAKTIKEN
av Louise Bergman
Göteborgs-Posten
17 december 2022

I ett alltmer segregerat Sverige domineras debatten av åtgärder inom polis, skola och socialtjänst, men frågan är vilket ansvar civilsamhället har för att skapa ett mer inkluderande samhälle. Vad är vi beredda att offra av vår tid och bekvämlighet för att förbättra integrationen?

Läs texten här:

Därför vill inte Patti Smith kalla sig feminist
Av Louise Bergman
Göteborgs-Posten
1 augusti 2022

När Patti Smith blev hemmafru anklagades hon för att dansa efter patriarkatets pipa, trots att hennes konstnärskap blomstrade som sällan förr. Louise Bergman skriver om den turnéaktuella världsartistens ovilja att tillhöra en enda rörelse.

Läs texten här:

Därför är Lina Makbouls nya bok ”Revolutionens första offer” en livsviktig bok
Av Louise Bergman
23 mars 2023

Catia Hultquist anser i en krönika i DN att motivet att skriva boken ”Revolutionens första offer” är obegripligt och att ”…just som vi höll på att glömma dumheterna dras de fram i ljuset igen. Och visar sig vara värre än vi mindes dem.”

Jag förstår om journalister vill glömma den här perioden, men för alla som är intresserade av de förödande resultat som masspsykologiska fenomen kan ge upphov till, är detta hyperaktuell läsning. 

Läs texten här:

KAN MOBILFÖRBUDET GÖRA VÅRA BARN LYCKLIGARE
Av Louise Bergman
Göteborgs-Posten
23 September 2022


Teknikens möjligheter att kontrollera och optimera våra liv är oändliga, men riskerar i slutändan göra oss olyckliga.

Läs texten här:

I FREDENS TECKEN
Av Louise Bergman
Göteborgs-Posten Två Dagar
2 April 2022


”Kriget har kommit till Europa och med det kampen mellan olika symboler. I Ukraina står propagandastriden mellan de ryska truppernas ”Z” och det invaderade landets solrosor. De gula blommorna har på kort tid spridit sig över världen som en ny – och kanske behövlig – symbol för fred.”

Läs hela texten här:

BÖCKER

“Lyckas med projekt – i arbete med människor och samhälle” av Louise Bergman.

Utgiven på Komlitt förlag 2018.

Louise Bergman sammanfattar sina erfarenheter av projektledning. Här finns också intervjuer med forskare, andra projektledare, chefer och politiker. Boken blev vald till årets projektledarbok 2019 av Svenskt projektforum.

Läs mer om boken här:

Patti Smith – om kreativitet och skapande


I den här boken vill Louise Bergman berätta om Patti Smiths livsfilosofi utifrån Smiths egna ord i böcker, musik och intervjuer. Förhoppning är att hennes ord och gärning ska inspirera, ge styrka och tröst till människor som vill utveckla sin kreativa förmåga.

Läs mer om det pågående skrivprojektet om Patti Smith här: