Louise Bergman håller på att skriva en bok om Patti Smith med arbetsnamnet ”Patti Smith – om kreativitet och skapande”
Här kan du läsa förordet:

Livet är ett äventyr vi själva utformar,
som genomskjuts av ödet
och en rad lyckliga och olyckliga tillfälligheter
(Patti Smith, Dream of life) 

En gång i tiden hyrde jag ett hus vid havet för att vara ensam och skriva. Jag hade inget uppdrag från någon, ingen annans önskan att följa. Jag skulle skriva en roman tänkte jag. Det blev en katastrof. Inte en vettig mening blev skriven, ensamhetens panik jagade mig och det blev värre för varje dag. Diskrepansen mellan min fantasi om mig själv som en fri skapande varelse och verkligheten blev avgrundsdjup. Friheten blev ett fängelse. 

Kort efter den här upplevelsen upptäckte jag Patti Smith genom hennes självbiografi Just Kids som skildrar hennes liv i New York tillsammans med fotografen Robert Mapplethorpe. Vi får följa hur hon utvecklar sina konstnärsdrömmar genom att transformera sin poesi till något nytt där orden möter rock-musiken. 

Jag läste boken om och om igen och fascinerades av hennes mod och självständighet. Hon verkade ha hittat ett sätt att hantera friheten. Att skapa själv. Samtidigt hade hon modet att vara beroende och älska en man. Jag blev nyfiken och ville veta mer om henne. Jag började söka efter ledtrådar som kunde hjälpa mig att hitta min egen kreativa kraft, att finna rösten som är gömd djupt inuti mig. 

*

Första gången Patti Smith uppträder i Sverige är 1976, på Konserthuset i Stockholm. Hon har släppt två album och hon ska snart fylla trettio år. SVT intervjuar henne på scenen, hon står omgiven av sina musiker och ser både lugn och laddad ut på samma gång. Reportern Lennart Wretlind frågar: Vad betyder frihet för dig? 

Patti Smith svarar: Friheten finns inom mig. Jag bryr mig inte om hur andra tycker att jag ska vara. Jag står utanför samhället som konstnär. (…) Jag kan sträcka upp knytnäven, jag bryr mig inte. Jag fruktar inte döden. Jag är inte rädd för nånting, förutom rädslan i sig. Det enda man bör frukta, är fruktan. Och fantasins sönderfall. Men annars mår jag rätt bra! 

Det har gått 46 år sedan intervjun gjordes, idag är Patti Smith 76 år. Hon har släppt tretton album, och bland dem Horsessom tidskriften Rolling Stone har utsett till ett av de hundra mest betydelsefulla albumen genom tiderna.  Hon har gjort oräkneliga antal livekonserter, gett ut ett tiotal böcker och diktsamlingar och haft utställningar med sina fotografier och teckningar. År 2005 gav den franska staten henne utmärkelsen Commandeur des Arts et des Lettres. År 2007 blev hon invald till rockens Hall of Fame. 2011 beskrev Time Magazine henne som en av världens mest inflytelserika människor och hon emottog Polarpriset samma år. 

Patti Smith liv kan beskrivas som en resa där hon visar på möjligheten att ta fullt ansvar för sitt eget öde och att inte styras av den andres ord, blick, befallning, önskan, bekräftelse eller kritik. Hon ältar inte kvinnors underordning eller fastnar i offerskapets förlamande bojor. Hon tror på varje människas inneboende kraft att förändras och utvecklas.

Hennes självständighet har förstås ett pris. Feministrörelsen har kritiserat hennes livsval och det är enkelt att tänka sig att hon mötte motstånd när hon växte upp på den amerikanska landsbygden på 50-talet. Hon är väl medveten om konflikten inom varje människa – liksom inom varje samhälle – mellan frihet, risktagande och trygghet. Stagnation och utveckling. Gemenskap och ensamhet. Att vara som alla andra och att få vara sig själv.

Sorger och förluster har kantat Patti Smith liv. Hon blev änka alldeles för tidigt efter sin man Fredrick Sonic Smith som hon har två barn med. Hennes bror dog under samma tidsperiod liksom flera andra som hon älskade, bland annat Robert Mapplethorpe.

Jag drabbas av Patti’s förmåga att arbeta sig igenom katastrofer, sorger och svåra perioder och skapa något storartat av sitt lidande. Hon lider som vi alla gör, men hon stänger inte in sig. Hon bär de döda tätt intill sig och låter den kreativa impulsen ta över och bära henne. Hon fokuserar på att finna det gudomliga inom sig själv och ge något av sig själv till andra. Och det blir en livsfilosofi. 

Jag är självklart inte ensam i denna värld om att finna stöd i Patti Smiths blick, ord, musik och bilder. I mars 2018 startade Patti Smith ett eget Instagram-konto. Första bilden visar hennes handflata och med orden: ”Hello everybody!” Idag följer en miljon personer hennes dagliga rapportering där hon hyllar sina idoler, ger boktips, visar egna foton, filosoferar och diktar. Varje dag skriver människor rakt till henne hur hon har förändrat deras liv.

I den här boken vill jag berätta om vad jag lärt mig av Patti utifrån hennes egna ord i böcker, musik och intervjuer. Min förhoppning är att hennes ord och gärning ska inspirera, ge styrka och tröst till fler människor så som det har hjälpt mig. 

Louise Bergman

Göteborg 22 mars 2023

Podcast-avsnitt om Patti Smith och Bob Dylan, lyssna här: